LER

Vonk hjälpte Warberg till tre poäng

19 november 2022 21:34
HERR

Warberg tog tre viktiga poäng i toppstriden när man besegrade Lerum hemma med 6-3. Arvid Vonk gjorde en stormatch i målet och hans målvaktsspel bäddade för segern.

Efter tre och en halv vecka utan seriespel var förväntningarna att det skulle spraka om både Warberg och Lerum när man väl fick göra upp om poäng igen. När det dessutom fanns gott om spelare (och ledare) på plan som representerat båda klubbarna tänkte man att känslorna kanske skulle ligga utanpå matchtröjorna. Detta faktum verkar dock ha fått motsatt effekt, för det blev en oerhört snäll match utan några större känsloyttringar eller intensitet. I nästan två perioder var det Warberg som hade mest boll och genom tålmodigt spel försökte luckra upp ett ganska lågt stående Lerum. Spelet resulterade dock allt som oftast i att Lerum fick kontra och det gjorde man bra. För antalet kvalificerade målchanser var klart fler för gästerna, men en storspelande Arvid Vonk hade bestämt sig för att ge sitt lag chansen att vinna idag. Warberg skapade såklart också chanser, men oftast mot ett samlat försvar och från lite sämre lägen. Med en minut kvar av andra perioden stod det 2-2 på tavlan, och de flesta i arenan hade nog förberett sig på ytterligare en period med ganska passivt spel och en nervkittlande upplösning. Då, från ingenstans, sköt Markus Berntsson ett lågt och maskerat skott i bortre hörnet som skulle ge Warberg ledningen igen och framför allt ett mentalt försprång inför periodvilan. Det försprånget blev dessutom dubbelt så stort 30 sekunder senare när Joel Birgersson ryckte sig loss och snärtade upp 4-2 stenhårt i krysset. Två mål i periodens sista minut som var långt ifrån välförtjänta, men ack så sköna för Warberg.

Med en tvåmålsledning in i avslutande perioden kunde Warberg såklart spela lite mer avslappnat och vänta på att Lerum skulle kliva lite högre upp i banan och börja chansspela. Någon större anstormning blev det aldrig, och när Filip Erheden sedan satte 5-2 med ett monsterskott från högerkanten kändes matchen mer eller mindre avgjord. För även om det återstod dryga tolv minuter så var känslan att Lerum inte riktigt hade power att vända på det här idag. Dessutom hade man bara mäktat med ett mål i spelet 5 mot 5 och kunde Warberg bara hålla sig borta från utvisningsbåset resterande del av matchen så skulle mycket till för något annat än hemmaseger. Ett reduceringsmål gjorde man, i powerplay, men sedan var butiken stängd. Fyra sekunder från slutet rullade Joel Birgersson in 6-3 i tom kasse och trepoängaren var ett faktum.

Viktiga poäng i en toppstrid som jämnat till sig i helgen då både Fagerhult och Karlstad något överraskande förlorade. Insatsen i sig var långt ifrån övertygande, men desto starkare att vinna när spelet inte glittrar.

Statistik

Warberg-Lerum 6-3 (1-1, 3-1, 2-1)

Skott: 32-24

Publik: 520

Poänggörare Warberg: Joel Birgersson 2+0, Filip Erheden 1+1, Markus Berntsson 1+0, Nico Mutter 1+0, Mattias Lövenfors 1+0, Oliver Sandberg 0+1, Johan Stadin 0+1, Oliver Olsson 0+1, Anton Birgersson 0+1.

Highligts från matchen här

Johan Astbrants ord efter matchen

-En match där egentligen Arvid Vonks målvaktsspel samt andra periodens sista minut blir helt avgörande. Jag är nöjd med vårt försvarsspel i det uppställda spelet idag, där skapar inte Lerum speciellt mycket farligheter. Däremot behöver vi bli bättre i spelet med boll, för alla deras farligheter kommer egentligen när vi tappar den och Lerum får kontra på oss. Boxplay är också en detalj vi behöver förbättra. Idag gör de två mål på tre powerplay, och även om jag tycker vi hade bättre struktur på det spelet idag så trillar några bollar in. I tredje perioden tycker jag vi tar bollen framåt på det sätt vi vill, och vi borde nog ha stängt matchen lite tidigare än vi gör. Vi har ju nån boll i ramen och ett par chanser till som ska vara mål men ändå en stark mentalitet i laget att vi kan vinna fast vi känner att vi inte gör någon större match, det är positivt.