Lördag
25 Feb 1 match
Söndag
26 Feb 1 match
Fredag
03 Mar 1 match
Lördag
04 Mar 1 match
Söndag
05 Mar 1 match
Lördag
11 Mar 2 matcher
Lördag
18 Mar 2 matcher
Onsdag
22 Mar 1 match
Söndag
02 Apr 1 match
Onsdag
05 Apr 1 match
Söndag
09 Apr 1 match
Torsdag
13 Apr 1 match

Avstämning med våra elittränare innan sommaruppehållet!

8 juli 2022 15:30

Några månaders gemensamt slit för våra elitlag går nu över i en period med individuell träning. Vi har stämt av läget med Andreas Burman och Johan Astbrant som basar över dam respektive herrlaget.


Juli månad är drygt en vecka gammal och det innebär att både damlaget och herrlaget har avverkat den tyngsta delen av sin försäsongsträning. Ett par månaders gemensamt slit på gym, i skogen och på stranden har genomförts och nu väntar det för båda trupperna några veckor med individuell träning, där spelarna får stort eget ansvar att sköta sin träning på valfri ort och valfri tid på dygnet.

Inför egenträningsperioden har vi gjort en liten avstämning med de båda huvudtränarna, Johan Astbrant och Andreas Burman, för att höra deras tankar om det som varit.

Första delen av säsongen är avklarad, hur har dessa månader varit?

AB: -Vi fick en fin start i maj när vi genomförde en uppstartshelg med alla spelare. Fokus var att lära känna varann och ha kul tillsammans. Efter det drog träningen igång gemensamt för de spelare som var på plats i Varberg. Under den första delen av försäsongen har vi samkört med vårt allsvenska lag för att alla spelare ska få en bra grundträning, samt haft med några extra tjejer från Träslövsläge under innebandypassen.

JA:-För vår del har det varit lite spridda skurar, en del frånvaro av olika anledningar har gjort att vi inte riktigt har kunnat jobba med dem taktiska delarna. Annars har spelarna kämpat på bra och vi är nöjda med att den fysiska profilen är uppgraderad från ifjol.

Hur har fördelningen innebandyträning kontra fysträning sett ut?

AB:-Vi har kört två pass i veckan inomhus med klubba boll, två fyspass i grupp och två egenträningspass som varit individanpassade.

JA:-Vår plan när jag tog över var att bygga en träningskultur där kvalité istället för kvantitet var viktig, men också hur vår träningsmetodik ska se ut. Hur tränar vi? Historian är den att många lag slutar träna innebandy under försäsongen vilket jag anser vara fel eftersom det är just innebandy du ska bli bäst på. Vår balans under försäsongen är kollektivt två innebandypass, två fyspass och ett kombinerat fys och innebandy. Upp till det har spelarna själva haft ett individuellt pass varje vecka. De individuella passen har varit som vi kallar det ett matchpass där vi ifjol tack vare våra sensorer kunde se vilken fysisk nivå varje spelare låg på under match. Här måste jag ge spelarna stort beröm då dem verkligen har anammat vårt tänk när det kommer till metodiken. Varje pass har hela tiden byggt på lite i deras kvalitétsbank.

Mycket träning med andra ord. Har ni lagt fokus på något specifikt område och i så fall vad?

AB:-Eftersom hela truppen inte har anslutit till laget ännu så har vi bara kort pratat detaljer i försvarsspel och vikten om att våga spela mer med boll. Fokus i innebandyträningen har varit att sätta vissa delar av försvarsspelet och hitta bra möjligheter till att få till omställningarna efter det. Vi har också spelat mycket småplansspel med få tillslag för att få träna beslutsfattandet under press.

JA:-När man sätter en plan så tycker jag att det är viktigt att utgå från ens vision. Hur vill vi spela? För oss är det viktigt att klara av att spela med hög intensitet och mycket duellspel. Det som var positivt för oss i år var att vårt utgångsläge var mycket bättre än den vi hade i fjol, vi började på en högre platå i år.
Tidigt så kom vi fram till att vi behövde utveckla en del taktiska delar i spelet men framför allt hur vi ska kunna spela vårt spel fullt ut över längre tid i matcherna. Konditionen och explosivitet var en viktig del i det hela och testresultaten visar att vi redan nu fått den utveckling vi hoppats på. Den delen vi inte riktigt har kommit i mål med är den taktiska och där har tyvärr närvaron spelat in en del. Så relativt tidigt så ändrade vi lite i planen och fokuserade betydligt mer på den individuella utvecklingen. Hur kan varje individ förbättra sitt spel men samtidigt utveckla lagets kvalité.

Gissningsvis så går alla i trupperna och längtar efter träningsmatcher och augusti månad, hur motiverade tycker ni spelarna har varit för den här så kallade "tråkiga" träningen?

AB:-Motivation i gruppen har varit på topp! Eftersom träningen har varit varierad har vi inte upplevt att den första delen uppfattas som ”tråkig” utan mer inspirerande och positivt jobbig.

JA:-Ja jag håller med Andreas. Som jag sa innan så måste jag verkligen ge spelarna stort beröm. Visst vi har haft en del frånvaro på en del spelare men insatsen varje individ lagt till dem enskilda passen har varit 100%. Oavsett fokuset på passet så har spelarna verkligen tagit ansvar och kört på fullt ut för att vi ska kunna uppnå våra mål kommande säsong.

Under egenträningsperioden som kommer nu, är det individuellt utformade pass de ska utföra eller tränar alla på samma sak?

AB:-Det finns en gemensam grund för de som ligger på förväntad fysisk nivå. Sedan har vi, som många andra, haft sjukdomar, skador och de som inte anslutit till truppen ännu. Några av de spelarna kommer få en mer individuellt anpassad träning under perioden med egenträning.

JA:-Egenträningen är alltid en komplex fråga då varken spelare eller fystränare är heltidsanställda så vi kan jobba med en exakt individuell plan. Vi försöker självklart maximera det så mycket vi bara kan. Under den här sommaren har vi gjort lite annorlunda då vi delat in laget i olika fokusgrupper som vi sen kopplat till dem olika passen våra fystränare satt ihop. Med andra ord har vi en bas vi känner spelarna ska uppnå.

När ni då är tillbaka i gemensam träning i slutet av månaden, hur ser närmsta tiden ut då?

AB:-Då är det full fart! Vi kommer börja med fystest och mycket video/teori blandat med innebandy. Redan första veckan matchar vi mot Jönköping. Sedan rullar det på med fyra innebandypass/fyspass i grupp och ett individuellt anpassat pass, samt träningsmatcher. Svenska cupen kör igång i vecka 36 och helgen därefter är det seriepremiär hemma mot Kalmarsund.

JA:-När vi är tillbaka i början av augusti så är det såklart mer fokus på just spelet. Här kommer det bli mycket upprepning från i fjol men också en hel del utveckling i själva taktiken. Matcherna kommer relativt omgående så det kommer bli viktigt att vi redan till dem är i fas kopplat till den planen vi har. För oss ledare blir det också att börja pussla ihop formationer, vilka ska spela med vilka eller vem ska spela med vem osv. I år kommer vi också addera ett spelkort där vi tillsammans med spelaren vill skapa deras identitet på plan både i spelet med boll, utan boll och även agerande på och utanför plan.

Spännande! Avslutningsvis, är det någon eller några spelare i respektive lag som ni tycker stuckit ut på ett eller annat sätt under försäsongen?

AB:-Det är många spelare som tagit ett kliv i rätt riktning och förbättrat sin fysiska status. En bra fysik är viktigt för att innebandyn ska fungera, men det finns så många fler bitar än fysiken som också måste vara på plats. Alla i gruppen har på något sätt förbättrat det som just den spelaren behöver förbättra, det är för oss ett gott tecken på att det finns en bra självkännedom hos flertalet av våra spelare.

JA:-Hos oss har många spelare växt bara under sommaren. Oliver Sandberg har fått ett år på elitnivå och en försäsong till i benen. Han har verkligen utvecklat sitt spel men framför allt sin fysik så att han kan utöva sina kvalitéer i tuffare klimat. Annars ska även våra yngre spelare som Filip Holmer och Isak Ehrinton nämnas. Som dem sliter och till den här försäsongen har dem även lagt till mod i deras repertoar. Hannes Karlsson som egentligen missat båda försäsongerna innan har krigat sig igenom det här på ett mycket bra sätt och han kommer ha en högre fysisk kapacitet vilket blir extremt spännande att följa. Dessa spelare sticker ut lite beroende på förväntningar man hade inför försäsongen, sen har vi extremt många spelare som sällan får några rubriker men som alltid är på plats och alltid ger 100%.

Intressanta rapporter från våra tränare och en spännande inblick i elitlagens förberedelser inför säsong! Vi tackar dem båda för detta och önskar en härlig ledighet!