Söndag
18 Feb 1 match
Lördag
24 Feb 1 match
Söndag
25 Feb 1 match
Lördag
02 Mar 1 match
Söndag
03 Mar 1 match
Fredag
08 Mar 1 match
Söndag
10 Mar 2 matcher
Lördag
16 Mar 1 match
Söndag
17 Mar 1 match
Lördag
23 Mar 1 match
Söndag
24 Mar 1 match
Torsdag
28 Mar 1 match
Söndag
31 Mar 1 match

Warberg Innebandy startar akademi.

19 augusti 2022 14:51
ALLMÄNT

Som ett led i att skapa ännu bättre förutsättningar för yngre spelare att nå elitnivå så har föreningen inför den stundande säsongen startat en akademi för spelare födda 2006 och äldre.


Syftet med akademin är att ge spelare möjlighet att nå en elitidrottskarriär och att så småningom ingå i föreningens representationslag. Akademin har startats i Warberg IBF för båda könen. Men eftersom numerären av herrspelare i föreningen är högre än på damsidan så är det i startskedet två grupper med herrspelare och en grupp med damspelare. Just nu totalt ca 70 spelare fördelat på tre grupper.

-Det har funnits ett behov av att erbjuda en bättre utvecklingsmiljö för våra yngre spelare med höga ambitioner. Därför har vi nu tagit det här steget. För oss är det också en självklarhet att vi erbjuder samma förutsättningar oavsett om du är herr- eller damspelare, säger klubbchef Emil Risberg.

Urvalet av spelare till akademin är självvalt, d v s de spelare som vill vara med har erbjudits en plats. Det finns inte heller något krav på att spelarna ska gå en idrottsprofil på gymnasiet.

-För att nå hela vägen och bli en elitspelare så krävs det oerhört mycket tid och engagemang från den enskilde spelaren. Det i sin tur ställer krav på att du är motiverad och dedikerad, vilket innebär att akademispåret inte passar alla. Då ska inte vi som förening avgöra vilka som får vara med eller inte. Det valet måste spelaren själv göra. Sedan ska vi finnas där och erbjuda en bra miljö utifrån våra förutsättningar. Vi ska inte heller kräva att spelarna går en idrottsprofil på gymnasiet. Skolan är viktig och det finns spelare som tycker att en idrottsprofil tar för mycket tid från skolarbetet. Därför är akademin enbart en föreningsfråga, förklarar Risberg.

Akademin kommer att byggas upp över tid och är i första hand avsedd för spelare som redan finns i föreningen. De spelare som nu utgör akademigrupperna har under föregående säsong spelat i föreningens olika junior- och seniorlag samt äldsta ungdomslag.

-Det finns inga centrala medel för att finansiera en sådan här verksamhet, som det kanske finns i en del andra stora lagidrotter. Utan vi får finansiera allting själv. Det innebär att vi kommer att göra det bästa vi kan utifrån våra nuvarande förutsättningar. Vi ska inte heller värva mängder med spelare till akademin från andra föreningar i regionen. Vi tror på att det finns många föreningar i vårt närområde som kan erbjuda bra miljöer för sina spelare. Vi ska istället stötta och hjälpa de föreningarna i den mån vi kan, fortsätter Risberg.

Organisationen runt akademin är i stort sett klar. Andreas Wahman har tillträtt rollen som akademichef för herrsidan medan motsvarande roll på damsidan är vakant tills vidare. Sammantaget en organisation som Risberg är nöjd med.

-Det känns jättebra med Andreas i den rollen. Den har varit viktig att få klar med tanke på att herrsidan i det här skedet är en större verksamhet än damsidan. Vidare så är ledarstaberna runt dessa tre grupperna i stort också klara med kompetenta ledare som vi inom kort kommer att presentera.

Akademilagen kommer att matchas i Allsvenskan Dam, Herrar division 2, Juniorallsvenskan samt en regional juniorserie. Det innebär att alla spelare kommer att erbjudas speltid på olika nivåer. Något som är viktigt enligt Risberg.

-Spelare blir bättre genom att tävla på en lämplig nivå. Ingen spelare blir bra genom att bara träna och sedan inte ges möjlighet till speltid i match. Akademilagen kommer alltid att spela för att vinna, vilket är en viktig del i en elitidrottsutbildning. Men samtidigt är det fortfarande en utvecklingsverksamhet. Därför har vi säkerställt att det finns möjlighet till matchning i flera olika tävlingar, för att i så stor utsträckning som möjligt möta spelarnas behov.

För de spelare som inte väljer akademispåret ges det möjlighet att fortsätta träna och spela innebandy i föreningen på en nivå som passar den enskilde spelaren. Det innebär ett mindre antal träningar per vecka samt matcher i en lokal serie. Mer information om det kan du läsa om i våra kanaler framöver.