Söndag
18 Feb 1 match
Lördag
24 Feb 1 match
Söndag
25 Feb 1 match
Lördag
02 Mar 1 match
Söndag
03 Mar 1 match
Fredag
08 Mar 1 match
Söndag
10 Mar 2 matcher
Lördag
16 Mar 1 match
Söndag
17 Mar 1 match
Lördag
23 Mar 1 match
Söndag
24 Mar 1 match
Torsdag
28 Mar 1 match
Söndag
31 Mar 1 match

Rikard Eriksson tillbaka i Warberg!

31 januari 2023 12:00
HERR

Warberg förstärker sin trupp med ett välbekant namn precis innan övergångsfönstret stänger. 33-årige Rikard Eriksson med åtta säsonger i klubben mellan 2009 och 2017 är tillbaka! Den landslagsmeriterade centern kommer närmast från seriekonkurrenten Partille IBS och har skrivit på ett avtal som gäller säsongen ut.


Idag, 31 januari, stänger innebandyns övergångsfönster och flera klubbar har tagit möjligheten att förstärka sina trupper inför den avslutande delen av säsongen. Så även Warberg och manager Johan Astbrant.

Rikard Eriksson är för många Warbergare ett ytterst välbekant namn då han spelat för klubben under åtta säsonger, åren 2009-2017. Den nu 33 år gamla centern kom till Warberg direkt efter sin gymnasietid på RIG i Umeå, och blev snabbt en vital del i den trupp som då spelade i SSL. Eriksson har bland annat sex SM-slutspel, en SM-final och 278 matcher på meritlistan i den blåa tröjan. Efter degraderingen till Allsvenskan 2017 testade han vingarna i Mullsjö där det blev fyra säsonger och ytterligare tre SM-slutspel.

Utöver tolv säsonger i SSL med totalt 429 poäng så har han dessutom 55 landskamper, ett VM-guld och två VM-slutspel på sin meritlista. Det är med andra ord en ytterst meriterad spelare som ansluter till Warberg och som förhoppningsvis kan bidra med välbehövlig rutin inför ett kommande kval.

Sommaren 2021 flyttade Rikard med sin familj tillbaka till Varberg från Jönköping, och en övergång till Warberg var nära redan då. Istället hamnade han i Partille och har på en och en halv säsong där varit med och fört upp laget från division 1 till Allsvenskan, där de nu parkerar på en sensationell fjärdeplats i tabellen. Eriksson har på sina 15 spelade matcher i Allsvenskan bidragit med 26 poäng (7+19).

Manager Johan Astbrant är tydlig med sina förväntningar på Rikards ankomst.

-Det första jag tänker på är stabilitet, erfarenhet och åldersstruktur i laget. Det är såklart ingen hemlighet att Rikard med sin erfarenhet av stora matcher i såväl SSL som landslag blir nyttig för vår unga trupp att ta del av. Han har också en mentalitet och ett kravställande som jag tror behövs i en grupp för att utvecklas att bli bättre. I spelet får vi in en klok spelare med stort lugn och trygghet, och det hoppas jag kan avspegla sig på övriga spelare när det blir matcher med mer nerv och betydelse. Nu när vi dessutom haft lite problem med skador på slutet känns det bra att bredda truppen med kvalitet.

Rikard själv ser fram emot att komma tillbaka dit seniorkarriären tog fart för drygt 14 år sedan.

-Det känns lite som att komma hem. Det ska bli riktigt kul att komma tillbaka och spela i SWC inför Varbergs-publiken och det stöd som finns där. Det blir verkligen speciellt att dra på sig Warbergs-tröjan igen!

Du lämnar Partille i samma serie och just nu på kvalplats, varför?

-Johan hörde av sig till mig och undrade om intresset och suget fanns för köra sista delen av säsongen med Warberg och det gjorde det verkligen. Tanken att få möjligheten att spela upp Warberg till SSL har funnits länge men det har inte funkat med min familjesituation. Nu blir det en kortare period där jag kan lägga fullt fokus på resterande tid av säsongen. Jag får tacka min sambo Frida som låter mig göra denna satsningen resten av säsongen! Sen blev valet såklart lite enklare när Partille i princip säkrade en allsvensk plats till nästa säsong vilket var vårt upsatta mål för säsongen, och jag kände att jag kunde lämna lite med flaggan i topp. Så jag får också passa på att tacka Partille för att de släpper mig och låter mig köra med Warberg.

Du är 33 år idag och du var 27 år när du lämnade Warberg. Hur skiljer sig Rikard 2017 mot Rikard 2023?

-Haha jag är väl ännu långsammare och har mer gipsade handleder än den Rikard som spelade i Warberg anno 2017. Men förhoppningsvis något år klokare. Ambitionerna och drömmarna vad gäller innebandyn kanske inte är samma som då men passionen för innebandyn är lika stor nu som då. Med två små barn och heltidsjobb kan man inte träna på samma nivå som man gjorde förr vilket gör att fysiken inte är samma som den var, så man får modifiera sin spelstil lite efter vad kroppen klarar av. Lite mer tänka lite mindre spring i benen!

Du har ju mött Warberg två gånger den här säsongen, vad är din känsla av laget och av det du sett?

-Ett ungt lag som står för mycket kraft och speed där jag upplever att man kanske lever mer på sin fysik och en bred trupp än på inviduella stjänor. Den största styrkan som jag ser är att man har tre formationer som kan producera framåt. Jag gillar spelidén som Johan har med mycket press och intensitet och att skapa motståndarnas misstag istället för att stå och vänta in dem. Ett spelsystem som kräver mycket av individen. Det känns som en väldigt homogen grupp där laget sticker ut istället för individen.

Vad vill du själv bidra med till laget?

-Hade gärna sagt att jag ska bjuda på en riktig show med hemmagjorda finter och skott i kryssen, men det tråkiga svaret blir väl erfarenhet och rutin. Mina styrkor är min spelintelligens och mitt passningsspel så något poäng hoppas jag såklart kunna bidra med. Sen har jag samlat på mig en del erfarenheter genom åren som jag hoppas att jag kan visa och kanske bidra med lite kloka ord här och var.

Warberg leder serien med sex omgångar kvar att spela, vad har du för förväntningar på de här sista månaderna av säsongen?

-Jag kommer hit för att vinna så mina förväntningar är att vi ska vinna serien, vinna kvalet och gå upp till SSL samtidigt som vi ska ha jäkligt kul på vägen dit!

Rikard är spelklar för Warberg omgående och gör sin första träning med truppen imorgon onsdag. Precis som i sitt senaste framträdande för klubben kommer Rikard att spela med tröja nummer 40.

Värvningen har möjliggjorts tack vare extern finansiering och är således inget som påverkar föreningens ekonomi överhuvudtaget. Warberg vill därför tacka de partners som gjorde övergången möjlig och samtidigt skicka ett tack till Partille IBS för gott samarbete kring övergången.