En poäng mot Växjö efter stark upphämtning

5 januari 2020 11:11

Herrlaget lyckades få med sig en poäng i hemmamötet med Växjö trots underläge med 1-5 efter halva matchen. Ett snöpligt självmål i sudden gav bonuspoängen till Växjö.

Hade någon erbjudit Warberg en poäng med halva matchen kvar att spela tror jag alla i blå tröja hade tagot den med öppen hand. 12.48 in i andra perioden gjorde nämligen Växjö 5-1, och inte något talade för en upphämtning. Men, som så många gånger förr går det väldigt fort i innebandy och när Växjö bjöd Warberg på lillfingret i slutet av mittperioden tog man till slut hela handen.

Matchen inleddes annars ganska skakigt från hemmahåll. Många tekniska fel och allmänt virrigt i egen zon ledde till att Växjö skapade mängder av chanser. En storspelande Tobias Jernsand höll Warberg kvar i matchen inledningsvis. Efter att Jesper Sankell gett gästerna ledningen kunde man gjort både ett och två mål till, men istället var det något ologiskt Warberg som kvitterade när man fick matchens första powerplay. Firma Birgersson till Kongstad gjorde sitt första mål för kvällen och Warberg skall vara glada för 1-1 i paus, trots att man faktiskt hade både stolp och ribbskott innan kvitteringen. Skotten slutade 5-12 till gästerna.

Andra periodens första halva blev en mardröm för Warberg. Växjö fick kanske retroaktiv utdelning på sitt övertag från första perioden, och på mindre än åtta minuter hade man utnyttjat alldeles för passivt försvarsspel från Warberg och gick snabbt ifrån till 4-1. Alla tre mål kom till när Warbergare reagerade istället för agerade, och det nyttjade skickliga Växjö-spelare skoningslöst. En time out från Kent Göransson fick lite bättre ordning på försvarsspelet, men när Filip Kalentun blev utvisad efter dryga tolv minuters spel var det mål direkt igen. 15 sekunder behövde Växjö i powerplay innan 1-5 låg i nätet och uppförsbacken kändes gigantisk för Warberg.

Mot slutet av perioden klev Warberg lite högre för att störa Växjös backar, och Mattias Kongstad låg nästan ensam bakom reduceringen till 2-5. Han jagade och jagade i offensiv zon och lyckades till slut stjäla bollen av Växjös Magnus Jansson. Han serverade en helt fri Simon Svensson och lite hopp var tillbaka. Med drygt en och en halv minut kvar skulle sedan nyförvärvet Alexander Johansson presentera sig på allvar. Från sin vänsterkant utmanade han en Växjö-försvarare och trampade runt mål innan han serverade Tom Carlsson som lyckades knacka in 3-5 med backhand.

Med endast två bollar upp kom Warberg ut som ett nytt lag i tredje perioden. Man förde mestadels spelet och skapade en hel del målchanser, men istället för ytterligare en reducering såg Växjös Andree Andersson ut att punktera matchen när han sköt 6-3 efter tolv minuter. Återigen i powerplay, och denna gång tog det 25 sekunder.

Warberg fick sitt andra powerplay i matchen bara halvminuten efter Växjös sjätte mål, men där fick man inte alls till sitt spel och det lilla hopp som fanns om att krypa närmre såg ut att vara helt borta.

Med tre och en halv minut kvar gjorde man dock ett sista försök att krypa närmre och Tobias Jernsand fick lämna kassen till förmån för ett sjätte utespelare. Det dröjde inte lång tid innan Anton Birgersson serverade Mattias Kongstad en ny fin passning och direktskottet från Kongstad touchade en Växjö-spelare in i mål. Nytt hopp, och så fort bollen var återvunnen efter tekning ut med Jernsand igen. Med två minuter kvar slängde Robin Blåberg iväg ett skott från långt håll och en skymd Viktor Kastengren i Växjös mål kunde bara se på när ännu en reducering var ett faktum. Nu var Växjö skakat och Warberg hade allt att vinna!

Med 41 sekunder kvar kom också kvitteringen. Återigen var det samarbetet Birgersson till Kongstad som firade triumfer och Sparbanken Wictory Center exploderade när man insåg att upphämtningen var ett faktum! Nämnas skall att Växjö hade en hel del möjligheter att döda matchen under matchens sista tre minuter. Man vann bollen ett par gånger och lyfte den mot tomt mål, men den smet utanför varje gång.

När suddenspelet startade var det ett Warberg som satsade allt på att vinna. Man skapade ett antal farligheter som både kunde och borde ha varit matchavgörande, men istället var det Växjö som fick sista ordet. Johan Roos förde bollen framåt i en spelvändning och sökte sin backkollega Philip Fox på bortre stolpen. En olycklig Robin Westergren hann emellan och bröt passningen, men tyvärr styrdes den i eget mål samtidigt. Tiden var då 4.28, och endast en halvminut återstod innan ett straffavgörande.

Tack vare en stekhet duo i Anton Birgersson och Mattias Kongstad lyckades Warberg knipa en poäng, och med tanke på det stora underläget en lång stund in i tredje perioden får nog Warberg vara relativt nöjda ändå.

Nu väntar vila och återhämtning idag söndag, imorgon måndag är det ny match och denna gång på bortaplan mot bottenkollegan Höllviken. Nya viktiga poäng på spel!