Söndag
18 Feb 1 match
Lördag
24 Feb 1 match
Söndag
25 Feb 1 match
Lördag
02 Mar 1 match
Söndag
03 Mar 1 match
Fredag
08 Mar 1 match
Söndag
10 Mar 2 matcher
Lördag
16 Mar 1 match
Söndag
17 Mar 1 match
Lördag
23 Mar 1 match
Söndag
24 Mar 1 match
Torsdag
28 Mar 1 match
Söndag
31 Mar 1 match

Förlängning av Johan Astbrants kontrakt!

21 december 2023 10:00
HERR

Senaste månaden har ni kunnat läsa om en rad förlängningar på spelarsidan i herrlaget. Nu står det också klart att platsen som huvudtränare är bestämd för de kommande två säsongerna då nuvarande manager Johan Astbrant har förlängt sitt avtal med ytterligare två säsonger!


Det har pågått en febril verksamhet kring herrlaget under årets sista månad och den ena julklappen efter den andra har levererats. Inte mindre än tre spelare har förlängt sina avtal, Mattias Lövenfors, Filip Holmer och senast igår Jesper Larsson. Som sista julklapp kan vi nu alltså meddela att även manager Johan Astbrant har förlängt sitt avtal och blir kvar som huvudansvarig tränare i ytterligare två säsonger. Såklart en oerhört viktig påskrift då han förutom tränarrollen också är den som för dialoger med såväl befintliga spelare som eventuella nyförvärv.

Astbrant kom till Warberg 2021 från Linköpings IBK och är i detta nu inne på sin tredje säsong med laget. De två tidigare har båda resulterat i seriesegrar i Allsvenskan södra, men också kvalförluster mot Lillån (Playoff 1) respektive Nykvarn (Playoff 2). Det är ingen vågad gissning att Astbrant därför är ute efter revansch för detta framöver.

För den som följt laget under en längre tid går det att se att Astbrant har implementerat ett helt nytt sätt att spela innebandy på för Warberg. Framför allt är det ett betydligt offensivare försvarsspel med fler spelare högre upp i banan som praktiseras. Många av spelarna har i och med detta också fått delvis nya roller med lite annan betydelse än tidigare. Nu får såväl spelare som tränare en kontinuitet i sitt arbete, ofta en väldigt viktig faktor för att nå framgång inom lagidrott.

Johan Astbrant själv är glad över att få sin egen framtid klar i god tid, och trycker på just kontinuiteten som en del i beslutet.

-Ja jag tror att kontinuitet är en viktig faktor för att nå framgång. Ser man från när jag kom så har vi bytt ut cirka 60% av spelartruppen så nu behöver vi ge laget möjligheten och tålamodet att utvecklas tillsammans. Visst det enkla kanske hade varit att byta miljö för att coacha i SSL men det här är den största utmaningen jag kan ge mig själv. En utmaning som jag verkligen vill ha i en miljö jag trivs väldigt bra i. Min känsla är att vi bara är i början av en spännande resa som jag fortsatt vill vara en del utav.

Var det en enkel sak att skriva på redan nu och vad gjorde att du ville fortsätta?

-Från min sida var detta ett lätt beslut. När Emil frågade om jag ville stanna så ville jag lösa det direkt. Jag trivs bra här. Jag har ett härligt gäng med både spelare och ledare att arbeta med och vi klarar av att balansera hårt jobb och att ha roligt ihop vilket jag tycker är viktigt. Sen tycker jag att föreningen är seriös och man strävar hela tiden framåt och uppåt. Jag hade heller ingen lust att se mig om efter andra alternativ och nu tar man bort all form av spekulationer och rykten som oftast kommer i dessa tider. Nu kan vi lägga det åt sidan och fokusera helt på jobbet och göra det så bra som möjligt för att nå SSL.

Du har ju varit här i två och en halv säsong nu, är Allsvenskan och Warberg som du hade förväntat dig?

-Självklart var målet att vi redan idag skulle spela i SSL, så det är såklart en besvikelse. När jag kom för exakt två och en halv säsong sedan så kom jag in med ett blankt papper. Det har varit mycket som skulle implementeras i allt från kultur till träningsmetodik till taktik och redan under första året adderade vi även på att jag skulle rekrytera spelare till det här projektet. Det blir extremt mycket som också tar sin tid. Jag tycker vi har utvecklat mycket av detta och vår vinstprocent är hög men vi behöver även kunna spela vårt spel i stressiga situationer och när allt står på sin spets. Vi var även topp 5 bland Europas toppligor när det kommer till minst insläppta mål per match ifjol. När det kommer till träningskultur så har vi en bit kvar till yttersta toppklassen i Sverige.

Vad upplever du från ditt håll som tränare att ni som lag, och kanske Warberg som förening, behöver utveckla för att över tid bli ett stabilt SSL-lag som ju är målet?

-Fokus ligger under kommande period på att ta ytterligare steg i vår utveckling för att uppnå våra mål och det tror jag gäller både föreningen i stort och laget såklart. Det kräver ett fortsatt hårt jobb i allt vi gör från att skapa ännu större intresse kring matcherna, till att utveckla spelet till att vinna matcher såklart. Vi har fantastiska fans som följer oss både hemma i SWC och när vi är på bortaplan som också de förtjänar framgång. Jag är verkligen stolt över att tillhöra Warberg som jag tycker är en proffsigt skött förening som strävar efter att hela tiden bli bättre. Sen krävs det såklart att vi fortsätter jobba hårt tillsammans med drivna och ambitiösa spelare. Det gäller att vi ständigt är med och utmanar i toppen för att sen kliva upp i SSL och etablera oss.

Du har många utgående spelarkontrakt och ett antal är redan på plats. Hur svårt är det så här tidigt när ni inte vet vilken serie ni tillhör nästa säsong?

-Intressant fråga. Ser man på vår trupp över min tid här så har vi som sagt bytt ut ca 60 procent av truppen jag hade från början när jag kom. Man säger i fotboll att det brukar ta tre till fyra transferfönster innan man har ”sitt” lag, och i fotboll tar det cirka två år medan samma fönster i innebandy tar tre till fyra år eftersom innebandyspelare oftast väljer att lämna först efter avslutad säsong. Saker tar tid och där behöver man ha ett större tålamod. Med det sagt och mer till grundfrågan så behöver man ta små små steg hela tiden. Självklart vill alla lag ha en Emil Johansson eller en Malte Lundmark men är det realistiskt för oss i dagsläget? Vi har valt en väg där vi både velat byta ut en del av stommen som varit och ge yngre spelare chansen att ta en större roll. Sen vet jag inte hur det hade varit att rekrytera spelare om vi hade spelat i SSL, men sannolikheten är nog större att man kan värva toppnamn i SSL om man spelar där. Ser man på förlängningar av befintliga spelare så tror jag de tycker att vår resa är attraktiv där vår publik är en viktig del. Det är speciellt att spela hemma i SWC inför en kokande publik som inte finns på så många andra ställen. Sen tycker jag kanske det svåra har varit att kunna ”rätta mun efter matsäck”. När jag går in i en bilhall så vill jag såklart ha en Porsche men har inte pengarna till det, och lite detsamma gäller ju när man bygger en trupp. Att höja alla utgående kontrakt plus att rekrytera nya spelare med samma budget som innan är ingen ekvation som går ihop. Här behöver spelarna fundera på vad som är viktigt, att tjäna någon extra tusenlapp eller hellre spela i ett så bra lag det bara går. Innebandy är ingen sport man blir rik på utan innebandy spelar man för kärleken till sporten och glädjen kommer över vinster och bra lag vinner matcher.

I rollen som manager eller sportchef, vad är det du tittar på hos spelare utifrån?

-Teknik, intelligens, personlighet och snabbhet kort sammanfattat. Visst, alla kanske inte checkar in i alla boxar men inget personlighet, ingen spelare. För oss är det viktigt att människan är rätt. Att man har höga ambitioner, stort driv, fungerar i gruppen och jag har ett uttryck som jag fastnat för. ”Spela varandra goda”. Man gläds över varandras framgång och man gör sin omgivning bättre.

Avslutningsvis, vad är dina tankar om den här säsongen så här långt? Vad har varit bra och vad har varit mindre bra?

-Jag tycker vi har fastnat lite i vad andra gör, saker vi inte kan påverka. Vi leder inte serien och känns ibland stressade över det. Vi har tagit fyra poäng mer i år om man jämför med ifjol vid samma tidpunkt, så på det sättet är det klart godkänt. Sen finns det såklart delar i spelet vi vill förbättra och även hitta bättre kemi i fler formationer, men i det stora hela ligger vi i fas.

Emil Risberg, klubbchef, avslutar med sina ord om förlängningen av Johan Astbrants kontrakt.

-Det känns kanon att vi redan nu kan förlänga Johans avtal med ytterligare två säsonger. Vi är väldigt nöjda med den utveckling vi ser i den dagliga verksamheten även om vi resultatmässigt såklart redan nu hade velat vara i SSL. Men för att nå dit, och för att kunna etablera oss när vi väl är där, krävs det att vi får möjlighet att bygga något som håller över tid. I det sammanhanget är kontinuitet en av framgångsfaktorerna. Jag ser därför mycket fram emot att få fortsätta samarbeta med Johan de närmsta åren!