Söndag
18 Feb 1 match
Lördag
24 Feb 1 match
Söndag
25 Feb 1 match
Lördag
02 Mar 1 match
Söndag
03 Mar 1 match
Fredag
08 Mar 1 match
Söndag
10 Mar 2 matcher
Lördag
16 Mar 1 match
Söndag
17 Mar 1 match
Lördag
23 Mar 1 match
Söndag
24 Mar 1 match
Torsdag
28 Mar 1 match
Söndag
31 Mar 1 match

Warberg Innebandy verkar för att förebygga psykisk ohälsa!

6 september 2022 17:07
ALLMÄNT

Som en del av Warberg Innebandys arbete inom social hållbarhet kommer föreningen framöver att utveckla sitt förebyggande arbete mot psykisk ohälsa.


Idrotten och idrottsföreningars verksamhet bidrar till att främja både fysisk och psykisk hälsa hos främst barn och unga. I det avseendet är Warberg Innebandy inget undantag. Genom vår ordinarie innebandyverksamhet med träningar och matcher skapar vi varje dag en meningsfull och hälsosam fritid för barn och unga i Varberg. Samtidigt ser vi hur exempelvis den psykiska ohälsan ökar bland unga i vårt samhälle. Enligt Folkhälsomyndigheten har andelen unga som uppger att de har återkommande psykosomatiska symtom fördubblats sedan mitten av 80-talet, och nästan hälften av alla 15-åringar har denna typ av besvär.

-Vår förening är en del av samhället i stort, vilket innebär att vi inte är något undantag när det gäller unga med den här typen av besvär. Därför har vi inom ramen för vårt hållbarhetsarbete tittat lite närmare på hur vi i vår förening kan förebygga psykisk ohälsa utöver det som vi redan gör genom att bedriva träningar och matcher inom vår idrott, säger klubbchef Emil Risberg.

På samhällsnivå kan det finnas olika anledningar till psykisk ohälsa hos barn och unga. Folkhälsomyndigheten lyfter skolan, arbetsmarknaden, relationer inom familjen, ökade skillnader i socioekonomiska villkor samt digitala medier som tänkbara orsaker. En genomgång av den vetenskapliga litteraturen visar inte på några direkta orsaker kopplat till relationer inom familjen eller till ekonomisk utsatthet.

Kopplingen till digitala medier är i skrivande stund oklar. Att användningen av digitala medier har ökat är tydligt, men huruvida det bidrar det psykisk ohälsa eller inte finns det idag inget tydligt svar på. Däremot är det troligt att brister i skolans funktion och press på grund av de ökade kraven på utbildning och kompetens på arbetsmarknaden har bidragit till den ökade psykiska ohälsan bland barn och unga.

-För oss är det viktigt att försöka bidra med insatser som gör skillnad. Därför försöker vi bilda oss en uppfattning om vad som faktiskt är problemet. Sedan kan det så klart finnas olika orsaker till psykisk ohälsa på individnivå. Men det är tydligt inom vilka områden som samhället i stort behöver hjälpas åt kring, där vi får se hur vi utifrån vår verksamhet kan bidra på ett positivt sätt, berättar Risberg.

Föreningen kommer under den här säsongen att starta upp det förebyggande arbetet inom ett antal olika områden. Ett arbete som ni kommer att kunna läsa om i våra kanaler och som genomförs tillsammans med andra intressenter i form av partners till föreningen och andra ideella organisationer.

-Vi har identifierat ett antal saker som vi kommer att fokusera på under den här säsongen. Insatser som vi genomför med hjälp av och tillsammans med många av våra partners. Det är ju en nyckelfaktor i ett hållbarhetsarbete. Att göra saker tillsammans med aktörer inom näringslivet och det civila samhället, avslutar Risberg.