Söndag
18 Feb 1 match
Lördag
24 Feb 1 match
Söndag
25 Feb 1 match
Lördag
02 Mar 1 match
Söndag
03 Mar 1 match
Fredag
08 Mar 1 match
Söndag
10 Mar 2 matcher
Lördag
16 Mar 1 match
Söndag
17 Mar 1 match
Lördag
23 Mar 1 match
Söndag
24 Mar 1 match
Torsdag
28 Mar 1 match
Söndag
31 Mar 1 match

Sparbanken Wictory Center övergår i kommunal ägo

28 juni 2023 09:48
ALLMÄNT


Sedan 2009 har vi drivit vår verksamhet i vår egenbyggda innebandyanläggning Sparbanken Wictory Center. Bygget beslutades utifrån att vi inte hade möjlighet att få tillräckligt med tider i dåvarande kommunala hallar. Vi har sedan starten drivit anläggningen i ett helägt dotterbolag, Warbergic Innebandy Center AB. Vi har genom åren jobbat med att skapa större intäkter från anläggningen för att minska bördan på våra föreningar (Warberg IC och Warberg IBF) som har fått finansiera större delen av driften genom hyror för träningar och matcher. Hyror som vida överstigit kommunala taxor. Fördelen har varit att vi har haft fri tillgång till anläggningen och har kunnat planera vår verksamhet på ett bra sätt. Vi har inte kunnat hitta eventuella privata köpare till fastigheten med hänvisning till dess specifika användning och begränsade möjligheter till avkastning. Anledningen till att vi lyckats driva runt vår fastighet är tack vare det gynnsamma ränteläget som rått under många år. När ränteläget drastiskt ändrade sig efter sommaren förra året, samtidigt som energikostnaden flerdubblades, intensifierade vi vårt arbete med att minska dessa kostnader kopplade till fastigheten. Vi har bl a installerat ny LED-armatur för belysning med hjälp av Sparbanksstiftelsen.

Varbergs Kommun har sedan anläggningen byggdes haft ett borgensåtagande begränsat till 20 miljoner kronor. Tidigare under våren utökades detta åtagande till att omfatta hela krediten kopplat till fastigheten. I samband med detta ingicks även ett säkerhetsöverlåtelseavtal mellan Warbergic Innebandy Center AB och Varbergs Kommun. Avsikten var att få ner räntenivån på våra krediter. Trots insatser har det under maj och juni 2023 blivit tydligt att verksamheten inte kommer att klara de ökade kostnader som det nuvarande ränteläget innebär. Som en följd av detta kommer kommunens borgensåtagande aktualiseras vilket medför att Varbergs Kommun kommer lösa lånet kopplat till fastigheten. Detta aktiverar även det ingångna säkerhetsöverlåtelseavtalet vilket medför att Sparbanken Wictory Center i närtid kommer att övergå i Varberg Kommuns ägo.

Vi kommer i framtiden att hyra tider av Varbergs Kommun för träningar och matcher med mera på samma vis som övriga idrottsföreningar i kommunen. Hur detta kommer att påverka verksamheten i praktiken vet vi i nuläget inte i detalj. Styrelsen i Warberg IC och Warberg IBF har goda förhoppningar att vi även fortsatt kommer att kunna bedriva och utveckla en bra verksamhet för våra medlemmar, med bättre ekonomiska förutsättningar.

Styrelsen i Warberg IC och Warberg IBF