Fredag
05 Jan 1 match
Söndag
07 Jan 1 match
Lördag
13 Jan 1 match
Söndag
14 Jan 1 match
Torsdag
18 Jan 1 match
Söndag
21 Jan 2 matcher
Lördag
27 Jan 1 match
Söndag
28 Jan 1 match
Lördag
10 Feb 2 matcher
Onsdag
14 Feb 1 match
Lördag
17 Feb 1 match
Söndag
18 Feb 1 match
Lördag
24 Feb 1 match
Söndag
25 Feb 1 match
Lördag
02 Mar 1 match
Söndag
03 Mar 1 match
Fredag
08 Mar 1 match
Söndag
10 Mar 2 matcher
Lördag
16 Mar 1 match
Söndag
17 Mar 1 match
Lördag
23 Mar 1 match

"Palla träningen" - ett samarbete mellan Coop Varberg och Warberg Innebandy

27 oktober 2023 14:00
ALLMÄNT

Som en del i samarbetet mellan föreningen och Guldpartnern Coop Varberg serveras det nyttiga mellanmål till ett antal ungdomslag varje vecka.


Inför den här säsongen fördjupades samarbetet mellan föreningen och Coop Varberg kring att fokusera på nyttiga mellanmål i kombination med att minska matsvinnet. Utifrån det så lanserades projektet "Palla träningen med Coop". Konkret innebär det att ungdomsspelare mellan 13-15 år som tränar tidigt på eftermiddagarna och oftast kommer direkt från skolan ges möjlighet att få ett nyttigt och miljömedvetet mellanmål innan träningen.

-Ett äpple med några prickar på blir matsvinn i en butik just för att det har prickar på sig. Ingen vill köpa det och då plockas det bort från fruktdisken. Men det ska ju inte behöva slängas för det. Det är ju fortfarande ett äpple, säger Karin Andersson Jedholt, matsvinnsexpert och hållbarhetskonsult på Coop Varberg.

Mellanmålen som serveras till ungdomarna består oftast av bortplockade varor som inte kan säljas på Coop av olika anledningar.

-Beroende på vad Coop levererar så kan det bli allt från frukt med skönhetsfläckar, fil, flingor, pålägg eller bröd med kort datum eller i förpackningar som fått sig en törn vid leverans och som ej kan säljas i butik. Både för att öka medvetenhet av att inte slänga mat samt hur viktigt det är att tanka kroppen innan träning och fysiskt aktivitet har detta blivit ett win-win-koncept som är mycket uppskattat av ungdomarna, säger Martina Alvelyck, sponsor- och partnerskapsansvarig på Warberg Innebandy.

Det finns emellanåt en okunskap kring bäst-före-datum på olika livsmedel. Något som också ungdomsspelarna får ökad kunskap kring i det här projektet.

-Låt oss säga att en yoghurt får ett bäst före datum den 10 december. Då lovar den som har producerat yoghurten att den smakar som den ska fram till det datumet. Men det betyder inte att den blir dålig dagen efter det datumet passerats. Det är ingen tickande bomb som exploderar då. Därför ska man titta, lukta och smaka innan man ens funderar på att slänga mat. En yoghurt kan hålla flera veckor efter att bäst före datumet passerats, jag har själv testat och var fullt frisk efteråt, säger Karin Andersson Jedholt.

En annan viktig del i projektet är att mellanmålet ska vara nyttigt och innehålla näring. Inte mat som innehåller en massa socker.

-Vi hoppas att mellanmålen kommer att göra nytta för både kropp och knopp kombinerat med att äta det som serveras. Ungdomarna är en viktig del i att minska matsvinnet. Vårt jordklot ska orka leverera mat till oss under många år framöver, avslutar Karin Andersson Jedholt.