VÄX

Fördel Växjö efter första matchen

5 oktober 2022 22:30
HERR

Trots en stark Warbergs-insats i framför allt första halvan av matchen är det fördel Växjö efter första åttondelsfinalen i Svenska Cupen. Efter två jämna perioder rann gästerna ifrån i tredje och vann till slut med hela 10-3.

Matchen mellan Warberg och Växjö blev en jämn, intensiv och fartfylld innebandymatch i ungefär 40 minuter. Sedan visade Växjö varför man är ett topplag i SSL. Redan i matchens första byte gjorde Warberg klart att man ville vara med och leka på allvar och kom ut med en sällan skådad energi. Gästerna såg aningen skärrade ut av Warbergs frenesi och höga press, och efter två och en halv minuts spel stod det 2-0 till hemmalaget efter två fina mål av Filip Erheden och Edwin Körberg. Warberg fortatte att vara det lite hungrigare laget i hela första perioden, men ändå stod det 2-2 på tavlan när 20 minuter var spelade. Växjö var effektiva när man väl fick chansen samtidigt som Warberg skapade flertalet situationer utan resultat.

I andra tog Växjö över mer och mer men Warberg stod emot bra och ställningen var bara 3-4 med två sekunder kvar. Då tråcklade Manuel Maurer med sig bollen centralt och slängde iväg ett skott som tyvärr smet förbi en duktig Arvid Vonk i hemmamålet och betydde 3-5 på tavlan. Ett mycket tungt mål för Warberg att släppa in då underläget fördubblades och satte en annan ton på det mentala inför avslutande tjugo minutrarna.

När dessutom tredje perioden knappt hann starta innan Växjö gjorde ytterligare ett mål så dog de små förhoppningar som fanns om en skräll. Direkt i första bytet stod nämligen Växjös förstafemma för en vacker upprullning och utökade ledningen till tre mål. Därefter var det egentligen aldrig något snack. Warberg mattades av mer och mer för varje byte och ett rutinerat Växjö-lag tog tillvara på både lite tröttare hemmaben och de spelformer som blev i samband med den utvisningsorgie som kom med tio minuter kvar. Både Johan Astbrant och Växjös assisterande tränare Christoffer Holmer fick lämna hallen efter en verbal uppgörelse, och några minuter senare kom ytterligare ett par tvåminutare plus ett matchstraff för Simon Nilsson. Lite smolk i bägaren att siffrorna blev hela 3-10, Warbergs insats var klart bättre än så. Men, man blev också varse om att minsta misstag ofta leder till baklängesmål mot ett så duktigt lag som Växjö.

Returen i denna åttondelsfinal spelas den 19 oktober i Växjö, och då måste Warberg vinna under ordinarie tid för att få till en förläning. Annars är cupäventyret över för denna gång.

Statistik

Warberg-Växjö 3-10 (2-2, 1-3, 0-5)

Skott: 17-25 (9-5, 5-9, 3-11)

Publik: 476

Poänggörare Warberg: Edwin Körberg 1+1, Filip Erheden 1+0, Max Källerteg 1+0, Jesper Larsson 0+1,

Johan Astbrant om matchen

-Delar man in matchen i tre delar så är jag väldigt stolt över vår första period där vi faktiskt sköljer över Växjö och skapar mängder av chanser, sätter vår höga press och är väldigt modiga i spelet. Det är närmre 5-1 på tavlan än 2-2, men vi är inte helt kliniska i de lägen vi skapar. Jag skulle nog säga att det är vår bästa prestation sedan jag kom till laget. I andra mattas vi av lite, Växjö korrigerar i sitt spel vilket gör att vi inte får samma bett i presspelet och sedan blir det såklart oerhört tungt när vi släpper in 3-5 målet med två sekunder kvar, vi blir lite "tomma" efter det. I tredje är det en ren kaosperiod där det blir hafsigt och ryckigt och vi aldrig är riktigt med i det som händer. Summerar jag matchen så är 10-3 klara siffror, och det är lite likt de övriga matcherna vi haft mot SSL-lag. Vi visar upp bra kvaliteer och gör många bra saker, sen när matcher står och väger så har de ofta den där lilla spetsen och kylan som avgör matcherna. Där behöver vi bli bättre i vissa situationer och framför allt hamna i dem oftare så våra spelare kan lära sig det för framtiden.

Nästa match

Redan på lördag den 8:e oktober är det dags igen. Då åker Warberg till Skåne för möte med nykomlingen IBK Lund.